EuroKegel
Bejelentkezés

Roger Conti a biliárdot a sport és a művészet igazi, egyetlen, tiszta ötvözetének tartotta - melyhez azonban ügyesség, mérték, önismeret, erős akarat és mind testi, mind mentális "edzés" szükséges.
Conti eltökélt volt, "A legszebb éveimből húszat áldoztam a biliárdra. Ha újra kellene kezdenem, újra megtenném." - nyilatkozta idősebb korában (kis híján száz évet élt).
"La tête et le bras" (Fej és kar!) - üzeni nekünk. Jó ha megszívleljük!

Tudható, hogy bábus biliárd Európa túlnyomó részén több (sok) száz éve honos - német nyelvű szabályleírása már 1796-ban létezik (pl. a Verlag der Buchhandlung der Erziehungsanstalt /A nevelőintézet könyvkereskedésének kiadóháza/ kiadásában 1796 április 6-án Schnepfenthal városában), Magyarországon pedig 1862-ben jelenik meg nyomtatásban a bábus biliárd szabálya. A 19-20. század fordulójának környéke a biliárdozás fénykora - a biliárd terjed minden formájában (a bábus is) és ennek megfelelően nemzetközi.

Azonban a huszadik század második felére a nemzeti bábus biliárdosok elszeparálódnak - egyedül a "Cinque Birilli" (olasz 5 bábus) ér el nemzetközi sikert, a magát ezzel a nagylelkű gesztussal menteni szándékozó Karambol erőteljes segítségével. A többiek visszahúzódnak, visszafejlődnek - többen "lényegében" elmúlnak, mint a cseh vagy az orosz bábus...

Ennek a szituációnak két lényegi jellemzője volt/van:

  • a Cinque Birilli a Karambol rendszerébe került (pedig a bábus biliárd sem történelmileg, sem szabálytanilag nem része a karambolnak);
  • az egyéb bábus biliárdok elszeparálva a megszűnés szélére kerültek.

Kézenfekvő, hogy egy mentőakciónak elsősorban stabilizálni kellett/kell a bábus biliárd tömegbázisát (klubok/egyesületek szervezése, szabályegyeztetések), illetve alaptörekvés kell legyen ezen biliárdtípus valódi sporttá fejlesztése (mely utóbbinak alapozó lépései: egységes játékszabály, versenyrendszer, szervezeti struktúra kialakítása, szabványos játékeszközök rendszerbe állítása).

A cél eléréséhez (a bábus biliárd valódi sporttá fejlesztése) azonban további lépések (és munka) szükségesek:

  • Elengedhetetlen sőt lényegi elem a nemzetközi versenyzés lehetőségének megteremtése, beindítása. Figyelembevéve azonban a nemzeti bábus biliárdok (említett) elszeparálódását csak közösen kialakított (közös értéknek tekintett) bábus biliárd szabály/szabályok hozhatnak megoldást.
  • Másrészt igen fontos a nívós versenyek lehetőségének kialakítása (versenyrészvételt szabályozó előírások, a megfelelő versenyzői hozzáállás meghatározása, motiválása, minőségi eszközök,...).
  • Rendszeres nemzetközi versenyélet beindítása.
  • A klasszikus magyar biliárdjátékot játszó tehetséges játékosok nemzetközi versenyrendszerben való részvételének elősegítése és ez által (is), illetve ezzel párhuzamban a klasszikus bábus biliárd játékok hagyománya megőrzésének segítése, ismertségének növelése.
  • Nemzetközi tornákra, versenyekre való kijuttatással ösztönözni az ifjúságot, felébreszteni érdeklődésüket a biliárdsport iránt, illetve ifjúsági versenyek szervezése.
  • Továbbá - egyfajta jövőképként - keressük az egységes bábus biliárd méltó helyét a WCBS-ben (World Confederation of Billiards Sports).

Ennek a menetelésnek meghatározó eseménye az "EuroKegel Magyar Nagydíj" versenysorozat beindítása:

Figyelem: E két verseny révén kialakult ranglista alapján dől el, kik vehetnek részt Brnoban a januári nemzetközi EuroKegel tornán.


Társaság a Nemzetközi Bábus Biliárdért
/ Eurokegel Szakág


- postacím: 5600 Békéscsaba, Berzsenyi utca 59.
- e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- telefon: +36209725902

Contact - In English, Po slovensky:
Dávid Szalkai
- e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- tel.: +36302740966


Még egy idézet a végére:
"Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban."
/ Lev Tolsztoj

Társhonlap: MagyarBiliárd.